Заборона вимоги подвійної сплати ЄСВ. Списання недоїмок для «сплячих» ФОП.

02 червня 2020 року на офіційному сайті Верховної Ради України було опубліковано закон за № 592-IX«Про внесення змін до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” щодо усунення дискримінації за колом платників»,ідписаний президентом України В.О. Зеленським 13 травня 2020 року. Згідно з п. 1 «Прикінцевих положень», закон набирає чинності з 1січня 2021 року, окрім пункт 5, І-го розділу закону, що вступає в законну силу в день за днем його публікації, тобто з 3 червня 2020 року, що це означає, та яке має значення для бізнесу розберемось нижче.

Аналіз варто розпочати саме з пункту 5 І-го розділу закону, оскільки там йдеться мова про річ, яка вплинула на гаманці та психологічне здоров’я багатьох ФОПів та осіб що провадять професійну незалежну діяльність в Україні. Мова йдеться про так звані «листи щастя», стосовно суми недоїмок нарахованих підприємцям в період з 01 січня 2017 року до дня набрання чинності закону № 592-IX, та списання штрафу, пені нарахованих на ці суми недоїмок, за умови не отримання підприємцем прибутку у вказаний період. Мається на увазі прибуток саме від підприємницької діяльності. Звичайно що законом також встановлений строк реалізації права списання боргу за бездохідний період – 90 днів з дня набрання чинності п. 5, І-го розділу закону.

Обов’язковими умовами для списання боргу суми недоїмок, та нарахованих штрафів та пені для фізичних осіб підприємців (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), та осіб що провадять професійну незалежну діяльність, крім подачі до податкового органу заяви про списання несплачених сум недоїмок та нарахованих пені, штрафів є: 1. ФОП має подати заяву про реєстрацію припинення підприємницької діяльності до державного реєстратора за місцем знаходження, та звітності до податкового органу, у випадку, якщо така звітність не подавалась раніше. 2. Особи що провадять професійну незалежну діяльність — «до податкового органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та звітності», якщо така звітність не подавалась раніше.

Дані зміни дають можливість ФОП, та особам що провадили професійну незалежну діяльність, які не отримували дохід, скинути ярмо нарахованих сум недоїмок по сплаті ЄСВ до 31 серпня 2020 року, за умови офіційної відмови від провадження підприємницької, незалежної професійної діяльності. Важливо що суми недоїмок, пені, штрафів, які вже сплачені платником єдиного податку, повністю чи частково, платнику не повертаються. Також, пункт 5 І-го розділу закону передбачає звільнення платників єдиного податку, визначених ст. 4 ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», від обов’язків передбачених ст. 6 Закону «на весь період їх незаконного позбавлення волі в районах проведення антитерористичної операції та/або операції Об’єднаних сил та здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях». Для реалізації цього права, необхідно подати заяву на протязі 90 днів з дня звільнення, у разі лікування (реабілітації), після закінчення лікування (реабілітації).

Стосовно змін які набирають чинності з 1 січня 2021 року, по суті своїй, на законодавчому рівні фіксує позицію висловлену Верховним Судом України, щодо недопущення подвійної сплати ЄСВ.             Тобто: 1. Якщо ви є фізичною особою підприємцем чи особою що провадить професійну незалежну діяльність, та одночасно є найманим працівником, ваш роботодавець, виконуючи приписи ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», сплачує за вас єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску, ви звільняєтесь від такого обов’язку. 2. Якщо ви є особою що провадить професійну діяльність і зареєстровані як фізична особа-підприємець, та провадите ту ж форму діяльності, ЄСВ платите як ФОП. Змінами вводиться новий термін, яким податкові органи жонглювали вже тривалий час — «фізична особа-підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності».

Але не слід втрачати пильність. Хоч дані зміни дають можливість підприємцям, які не отримували дохід від підприємницької діяльності у період з 01 січня 2017 року до дня набрання чинності закону № 592-IX, списати суми недоїмки, пеню, штрафи, за умови вашої офіційної відмови від провадження підприємницької, незалежної професійної діяльності, від практики обов’язку сплати єдиного податку за бездохідний період ніхто не відмовлявся. Держава залишила за собою право отримувати від вас єдиний соціальний внесок, «при цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску», за бездохідний звітний період.

Телефонуйте