Купівля-продаж земельних ділянок

Договір купівлі-продажу землі — це цивільно-правова угода, за якою од­на сторона (продавець) передає або зобов’язується передати земельну ділян­ку у власність іншій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язу­ється прийняти земельну ділянку і сплатити за неї певну грошову суму.

Чинне законодавство вимагає, щоб договір купівлі-продажу земельної ді­лянки було укладено в письмовій формі. Окрім дотримання письмової фор­ми, такий договір підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню та дер­жавній реєстрації (ст. 657 ЦКУ, ч. 1 ст. 132 ЗКУ).

Предметом договору купівлі-продажу можуть бути земельні ділянки надані для ведення особистого селянського господар­ства, присадибні земельні ділянки, ділянки для садівництва, дачного та гараж­ного будівництва.

Від 1 липня 2021 року набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує дію мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Однак слід пам‘ятати, що сьогодні купити земельну ділянку сільськогосподарського призначення можуть лише громадяни України або юридичні особи зареєстровані за законодавством України, учасниками яких є лише громадяни України та/або держава та/або територіальні громади ( ст.130 ЗКУ).

Загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення які перебувають у власності громадянина не може перевищувати 10 000 га.

У разі продажу земельної ділянки переважне право на купівлю має її орендар.

Власник, який бажає продати земельну ділянку сільськогосподарського призначення, якщо вона перебуває в оренді, зобов‘язаний не пізніше ніж за два місяці до дня укладання договору купівлі-продажу зареєструвати намір щодо продажу земельної ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а у разі якщо продаж такої земельної ділянки здійснюється не на земельних торгах, то заява про державну реєстрацію такого наміру подається нотаріусу.

Важливо знати, що особи, які користуються переважним правом, можуть купити земельну ділянку на тих умовах на яких вона продається. 

Вам потрібно оформити договір купівлі-продажу землі і Ви не знаєте як це зробити? Адвокати компанії « О. Кухар і партнери» допоможуть Вам. Телефонуйте прямо зараз.

Телефонуйте