Податки при купівлі/продажу нерухомості.

Під час укладання договору купівлі-продажу нерухомості, варто звернути увагу на те, що доведеться сплатити : державне мито, податок на доходи фізичних осіб ( ПДФО), військовий збір, збір до Пенсійного фонду та послуги нотаріуса.

Хто за що платить при укладенні договору – може бути і «внутрішня» домовленість сторін (наприклад, якщо погодили, що всі витрати «навпіл»), але здійснюють такі оплати все одно від платників, визначених законом.

Важливо! Сума, від якої сплачується податок – це сума доходу, отриманого від продажу. Дохід визначається з огляду на  ціну, яка зазначена в договорі купівлі-продажу, тобто суми, яку покупець передає продавцеві за нерухоме майно, але не нижче оціночної вартості. Оціночну вартість визначає експерт.

Пам’ятайте, якщо протягом року особа здійснює лише одну угоду з об’єктом нерухомості, яким володіє понад три роки – то така сума не обкладається податком.

Якщо особа отримала об’єкт нерухомості у спадок, умова щодо перебування майна у власності понад три роки в такому випадку не поширюється, тобто можна сміливо продавати одразу: податок при продажу нерухомості не сплачується.

Однак, нерухомість можна не тільки продавати і купувати – нею можна обмінюватися. Не оподатковується дохід, отриманий кожною стороною угоди у вигляді вартості об’єкта обміну за умови, якщо це перший обмін протягом року і, якщо об’єкт, що відчужується, знаходиться у власності понад три роки, за винятком майна, отриманого в спадщину.  Якщо ж такі умови не дотримані, то кожна сторона платить податок, як якби отримала дохід від продажу нерухомості. З грошової компенсації, якщо така є, також сплачується податок.

Є особливі винятки щодо визначення податку при даруванні квартири. Якщо родич першого або другого ступеня споріднення (це може бути батько, мати, чоловік, дружина, брат, сестра) подарував особі нерухоме майно, податок при цьому дорівнює нулю. Якщо подарував «дальній» родич або хтось чужий, розмір податку при цьому становить 5%.

Як бачите – питання податків при купівлі-продажу нерухомого майна досить специфічне. Важко самому розібратися? Адвокати компанії « О. Кухар і партнери» мають багаторічний досвід в таких питаннях і завжди готові Вам допомогти. Телефонуйте прямо зараз.

Телефонуйте