Визначення порядку спілкування з дітьми

Сімейне законодавство спрямоване на забезпечення батькам можливості реалізації батьківських прав, а дітям – можливості повноцінного спілкування з батьком та матір’ю. Особливо після розлучення, яке і так є тяжкою травмою і для батьків і для дітей.

Буває, що мати починає зловживати своїми правами та обмежувати права дитини через різноманітні причини (в тому числі із-за образи та бажання помститись колишньому чоловіку). Вона сама визначає порядок зустрічей батька з дитиною, обмежує, а то і зовсім не дозволяє бачити один одного.

Необхідно пам’ятати, що права матері та батька щодо дитини  є рівними. А тому, розлучення батьків не повинно стати причиною порушення прав дитини на спілкування з матір’ю чи батьком. Перешкоджаючи батькові бачитись з дитиною мати порушує закон.

Якщо поведінка батька не викликає ніяких нарікань, обмежувати його участь в житті дитини немає ніяких підстав.

Також батько дитини має право звернутись до органу опіки та піклування та до суду, якщо вважає, що мати дитини порушує його права на спілкування.

Слід зазначити, що звернення до суду є більш ефективним способом захисту ніж звернення з заявою до органів опіки і піклування, оскільки на підставі судового рішення можна відразу отримати виконавчий документ на підставі якого виконавча служба змусить протилежну сторону виконати рішення суду.

Наші адвокати мають досвід у визначенні порядку спілкуванні з дітьми. Звертайтесь за консультацією вже сьогодні.

Телефонуйте