Визнання, оспорювання батьківства

Визнавати батьківство в судовому порядку можна, якщо:

Дитина народжена матір’ю, яка не перебуває у шлюбі, немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду і запис про батька дитини в Книзі реєстрації народжень вказано за прізвищем матері, а ім’я та по батькові дитини записано за вказівкою матері (ч. 1 ст. 135 СК України);

  • у разі смерті матері, а також за неможливості встановити місце її проживання запис про неї та про батька дитини вчинено за заявою родичів, інших осіб або уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, в якому народилася дитина (ч. 1 ст. 135 СК України);
  • батьки дитини невідомі і запис про них у Книзі реєстрації народжень зроблено за рішенням органу опіки та піклування (ч. 2 ст. 135 СК України). 

Позов про визнання батьківства може бути пред’явлений особою, яка вважає себе батьком дитини. Також позов може бути заявлений матір‘ю дитини, опікуном чи піклувальником дитини, а також самою дитиною яка досягла повноліття до особи яку заявники вважають батьком дитини.

При зверненні до суду у справу необхідно залучити орган опіки та піклування.
Позовні вимоги повинні містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства в органах РАЦС (прізвище, ім’я та по батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено). Для обгрунтування своєї правової позиції в суді необхідно буде надати докази. Це можуть бути пояснення свідків, письмові докази. І лише юридично правильно поданий позов може бути розглянутий судом.

Оспорювання батьківства (материнства) – це невизнання особою реєстрації себе як батька (матері) дитини. Особа, яка записана батьком дитини має право оспорити своє батьківство, надавши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини. Особа, яка була записана батьком дитини на законних підставах, повинна довести відсутність кровного споріднення між собою й дитиною, батьком якої вона записана. Однак заперечення кровного споріднення не завжди є підставою для оспорювання батьківства. У окремих випадках особа, яка записана батьком дитини, повинна також довести, що на момент вчинення запису про народження дитини вона не знала, що не є батьком дитини. Жінка, яка вважає себе матір’ю дитини, може заявити позов про визнання свого материнства до іншої жінки яка записана матір’ю дитини.

Потрібна допомога адвоката? Не затягуйте з вирішенням проблем – записуйтесь на консультацію прямо зараз.

Телефонуйте