Обов’язкове використання РРО фізичними особами-підприємцями.

Верховною Радою України прийнято Закон 533-ІХ відповідно до якого запроваджено етапи обов’язкового використання РРО ( Реєстратор розрахункових операцій) для ФОП – платників єдиного податку 2-4 груп.

Обов’язкове використання РРО залишається , як раніше, для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку, які здійснюють:

-реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

-реалізацію лікарських засобів;

-реалізацію виробів медичного призначення.

Використання РРО стає обов’язковим з 1 січня 2021 року для ФОП платників єдиного податку, які здійснюють:

– реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

– надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

– реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

– роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах ;

– діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п. 11 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»;

– діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

– діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення ;

– реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

З 1 квітня 2021 року використання РРО стає обов’язковим для всіх ФОП платників єдиного податку 2-4 груп, незалежно від того, який дохід було отримано.

Якщо протягом 2020 року обсяг доходу платника єдиного податку 2-4 групи перевищить 1 млн. грн., то в такому випадку використання РРО стає обов’язковим з першого числа кварталу, який наступає після моменту перевищення.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі при продажу товарів ( наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язанні надавати особі, яка отримує або повертає товар ( послугу), включаючи замовлення оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів ( послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі ( у тому числі, але не виключно, з відтворенням на дисплеї реєстратора розрахункових операцій чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій QR – коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому містяться, та / або надсилання електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або електронну пошту).


На період виходу з ладу програмного реєстратора розрахункових операцій проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту усунення несправностей. В той же час, на період відсутності зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером контролюючого органу, проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, но не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальним номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, але не більше 168 годин протягом календарного місяця.

Телефонуйте