Нововведення кримінального законодавства

01.07.2020р. набрав законної сили ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22.11.2018р. зі змінами від 20.12.2019р. Коротко про нововведення нижче. Змінами було посилено відповідальність за частину кримінальних правопорушень. Перш за все, необхідно зауважити щодо введення нових термінів до Кримінального кодексу України– кримінальне правопорушення та кримінальний проступок. Дані нововведення стосуються класифікації протиправних діянь, оскільки змінюють минулу градацію.

Тепер ми маємо кримінальне правопорушення, що в свою чергу поділяється на кримінальний проступок та злочин. Кримінальний проступок – передбачене Кримінальним кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за яке не передбачено покарання у вигляді позбавлення волі. Для розслідування кримінальних проступків до Кримінально-процесуального кодексу було добавлено новий вид досудового розслідування – дізнання. Для здійснення цієї процесуальної дії в органах досудового розслідування створено новий підрозділ дізнання, зі своїми начальниками підрозділу дізнання та процесуальними керівниками органу дізнання. Також, нововведення збільшує відповідальність за керування транспортними засоби у стані будь-якого сп’яніння.

Тепер таке діяння є кримінальним проступком, передбаченим ст. 2861 Кримінального кодексу України, за вчинення якого передбачене покарання у вигляді штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, з позбавленням права керувати транспортними засобами строком до трьох років. Важливо пам’ятати, що якщо поліцейські підозрюють вас у тому що ви керуєте транспортним засобом у стані сп’яніння, ви зобов’язані пройти експертизу стосовно перебування у такому стані на протязі двох годин з моменту зупинки. Відмова від проходження даної експертизи є однозначною підставою для притягнення до кримінальної відповідальності. В будь-якому випадку, рекомендується звернутися за правовою допомогою. Це убереже вас від зловживання посадовими особами владними повноваженнями, що можуть виражатись у порушенні конституційних прав людини, посадових інструкцій та процесуального законодавства України.

Телефонуйте