Самовільне залишення військової частини ( СЗЧ)

Відповідно до Указу Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан у зв’язку із військовою агресією Російської Федерації. 

    Умови війни в Україні ставлять перед військовослужбовцями надзвичайно важкі завдання та випробування. Однак самовільне залишення військової частини ( СЗЧ) у таких обставинах може мати серйозні наслідки і впливати на ефективність оборонної стратегії і трактується як порушення військової дисципліни. 

    Стаття 408 ККУ “Покидання місця служби воїна в тилу ворога або покинення свого підрозділу в бойовому районі” визначає відповідальність за самовільне залишення частини під час воєнного стану. Це визнається як серйозне порушення, оскільки збройні сили в умовах конфлікту мають вирішальне значення для національної безпеки та територіальної цілісності. Важливо враховувати, що в цих умовах кожен воїн має свою роль у забезпеченні безпеки та захисті країни. Військовослужбовці, які самовільно залишають свої підрозділи, ризикують не лише дисциплінарними санкціями, але і кримінальною відповідальністю. 

   1. Дезертирство, тобто самовільне залишення військової частини або місця служби з метою ухилитися від військової служби, а також неявка з тією ж метою на службу при призначенні, переведенні з відрядження, відпустки або лікувального закладу – караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років. 

   2. Дезертирство зі зброєю або за попередньою змовою групою осіб – карається позбавленням волі терміном від п’яти до десяти років. 

   3. Діяння, передбачене частинами першою або другою цієї статті, вчинене в умовах особливого періоду, крім військового стану, – карається позбавленням волі терміном від п’яти до десяти років. 

   4. Діяння, передбачене частинами першою або другою цієї статті, вчинене в умовах воєнного стану або у бойовій обстановці, – карається позбавленням волі терміном від п’яти до дванадцяти років. 

   Однак враховуючи виняткові обставини війни та психологічний тиск на військовослужбовців, важливо розглядати кожен випадок індивідуально. Усвідомлення важливості дисципліни та відданості меті залишається ключовим елементом у виправленні ситуацій самовільного залишення військової частини в умовах війни в Україні. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#n2875

Телефонуйте