Право військовослужбовців на відпуск в період війни

Питання відпусток для військовослужбовців в умовах війни в Україні стає особливо актуальним. З одного боку, важливо забезпечувати необхідний відпочинок та відновлення фізичного та психологічного стану військових. З іншого боку, їхні обов’язки та готовність до дій в разі загрози для країни завжди на передньому плані.
06.09.2023 набув чинності Закон № 3379-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань, пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану”.
Законодавство України передбачає можливість відпусток для військовослужбовців навіть у період війни. Проте відпустки можуть бути надані з урахуванням важливих факторів, таких як стратегічна ситуація, важливість обраного напрямку військової діяльності та особисті обставини військовослужбовців.

Види відпусток для кадрових та мобілізованих військових:

: • Основна відпустка – не більше 30 днів на рік. Вона надається частинами – не більше 15 днів за один раз.
• Відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин – не більше 10 днів

.  • Відпустки військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами

.  • Відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. У разі потреби домашнього догляду – не більш як до досягнення нею шестирічного віку. Якщо обоє батьків є військовослужбовцями, така відпустка надається одному із них за їхнім рішенням.

• Відпустки для лікування у зв’язку з хворобою або для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) за висновком військово-лікарської комісії зі збереженням грошового забезпечення. Тривалість такої відпустки – від одного до чотирьох місяців (крім винятків). Лікування за кордоном не може перевищувати 12 місяців підряд. Відпустки для інших категорій військових

: • Військовослужбовці строкової служби – 30 днів (не більше 15 днів за один раз)

. • Курсанти (слухачі) вищих військових навчальних закладів – канікулярна відпустка: зимова – не довше 10 днів, літня – не довше 20 днів.

Використаний на дорогу час не враховується у тривалість відпустки. Він рахується окремо й не може перевищувати дві доби в одну сторону.

Процедура отримання військовим відпустки відбувається так:

військовослужбовець подає командиру підрозділу рапорт про надання відпустки;
рапорт, підписаний командиром підрозділу, подається командиру військової частини через штаб; видвється наказ командиру військової частини про надання щорічних основних відпусток. Це відбувається не пізніше ніж за два тижні до встановленого строку графіком відпусток. Військовому, який відправляється у відпустку, видають відпускний квиток.  Коли він дістається місця, де збирається її провести, боєць має стати на облік. Після закінчення – знатися з нього. Відпустку може бути продовжено в разі затримки на шляху до місця проведення відпустки або неможливості виїзду з місця проведення відпустки внаслідок непередбачених перешкод у сполученні або через хворобу військовослужбовця. Це відбувається на підставі документів, засвідчених посадовими особами.
Це вимагає балансу між необхідністю відпочинку та постійною готовністю до служби в умовах воєнного конфлікту. Такий підхід допомагає забезпечити ефективне функціонування Збройних Сил та водночас забезпечує догляд за здоров’ям та добробутом військовослужбовців. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#Text

Телефонуйте